מאמרים
<<  חזרה לרשימת המאמרים 
       

עיצוב תאורה כפיסול החלל

מאת איריס דרורי-אדריכלות ועיצוב פנים

איך בלחיצה על מפסק אנחנו יכולים להפוך את החלל הנתון לחלל המשתנה ע"פ תרחישים שונים כגון מפונקציונאלי לרומנטי ומעורר?
בעבר תאורה נתפסה כפתרון פונקציונאלי מבחינת העיצוב, היום אנו מבינים כי תאורה היא אביזר משלים לחלל ולמעשה היא שקובעת את האווירה בחלל הבית.

האפשרויות היום כל כך רבות ומגוונות בחומרים, בצבעוניות, בעיצובים ולכן תכנון התאורה בשלב מוקדם בתהליך הבנייה או השיפוץ יכול לחסוך הרבה כסף וגם כאב ראש.

עיצוב תאורה חיוני לכל מבנה, אם זה בית פרטי, מבנה ציבורי, משרד או דירת מגורים; נראה כי לכל מקום התאורה החיונית המתאימה לו. פעם נהגו להתייחס לתאורה מן ההיבט הפונקציונאלי גרידא, אך כיום יש הכרה בנושא של עיצוב תאורה כחלק בלתי נפרד מעיצובו של החלל ותכנון האווירה הרצויה בו. מגוון האפשרויות בבחירת עיצוב תאורה הוא עצום ויש גופי תאורה המתאימים לכל צורך אם לצרכים המוסדיים, העסקיים או אלו הפרטיים.

גופי תאורה לעזרת עיצוב תאורה

הסוגים השונים של גופי התאורה הזמינים, מסייעים רבות בעת עיצוב תאורה ויש, אפוא, גופי תאורה המתאימים לכל חלל ולכל צורך; החל מן הנברשת הקלאסית, שיכולה לקבל עליה גם עיצוב מודרני וחדשני, דרך אהילים ועד אלמנטים של תאורה צמודת קיר או שקועה בתקרה או ברצפה, שיוצרת אלמנטים שונים ומתוחכמים של אווירה. אותם ספוטים, השקועים בתקרה או ברצפה, מאירים בזוויות שונות ויוצרים מופע שונה של קרני אור והשתקפויות, ויוצרים עיצוב תאורה דרמטי ומעניין במיוחד.

עיצוב תאורה - תחום בצמיחה

עיצוב תאורה כמוהו כפיסול בעזרת האור, לצורך העניין אין זה משנה אם האור בו משתמשים ליצירת האומנות הזאת הוא אור מלאכותי או טבעי, אך יש לקחת בחשבון שברוב המקומות יש צורך להשתמש בשני מקורות האור הללו גם יחד. כשניגשים לערוך עיצוב תאורה, חייבים לקחת בחשבון את רצונותיו וצרכיו של הלקוח ולהבין איך הוא תופס את נושא האור. כאשר מדובר בעיצוב תאורה טבעית, יש לתת את הדעת על כיווני האור בשעות היום השונות ולחשב כיצד הוא ייכנס לתוך הבניין וישתלב בחלל הפנימי.

עיצוב תאורה נבון, ישכיל להשתמש באמצעים שונים על מנת להטות את האור הנכנס ולנצלו בחכמה באזורים בהם הוא נחוץ.
עיצוב תאורה בבית הפרטי הוא נושא שחשוב להקדיש לו תשומת לב כבר בשלבי התכנון והעיצוב של הבית הראשוניים. טעות נפוצה היא לחשוב שתאורה עושים אחרי שנכנסים לבית, למעשה את תכנון התאורה רצוי לבצע, ביחד עם מעצב תאורה, עוד בשלב התכנון המוקדם, על מנת להכין את נקודות החשמל במקומות הנכונים. בזמן עיצוב תאורה לבית חדש, יש לחשוב האם רוצים את התאורה כמשלימה את עיצוב החלל או שהתאורה תהווה מרכז ממנו ממשיכים לתכנון עיצוב הפנים של הבית כולו. בית ללא עיצוב תאורה, לא יראה שלם, גם אם הושקעו מאמצים רבים בעיצובו.

תאורה-המלצה ע"פ החללים השונים
יש לקחת בחשבון את מגוון החומרים, הצבעוניות והקומפוזיציה בחלל לפני שאנו בוחרים את גופי התאורה.
חללים אשר נבחרו בהם ריצוף, חיפויים קירות ומשטחים בהירים, מחזירים אור ועל כן אינם צריכים תאורה חזקה.
לעומתם בחללים אשר צבעים וחומרים כהים יותר שולטים, "סופגים" את האור ולכן נשתמש בתאורה חזקה יותר.

  • תאורה מסוג up lightהמופנית כלפי מעלה, מעניקה לחלל תחושת גובה ומרחב.
  • תאורה מסוג down lightהמופנית כלפי מטה, תיצור עבורנו תחושה של חלל נמוך ושטוח.
  • אם נרצה להבליט באופן מודגש פריט מסוים נתכנן עבורו את התאורה ע"פ מיקומו ומידותיו.

שימוש בתאורת רצפה על מנת לסמן אזור כחוצץ או להבליט ולהדגיש.
שימוש בתאורות קיר נמוכות ליצירת סימון מעבר או אווירת הפתעה, כיוון שאנו מורגלים שמקור האור מגיע מלמעלה, להשתמש בשירותים בתאורת קיר נמוכה שמייצרת אלומה מדליקה על הקיר, משנה את החלל ומשדרג את החוויה.

למבואת הכניסה לבית יש תפקיד חשוב מאוד ביצירת אווירה מזמינה.. חשוב ליצור תרחיש של סקרנות הגורמת הפתעה, לבני הבית תפקיד התאורה להעניק תחושה מזמינה, מרגיעה ושלווה בכניסתם לבית. אני ממליצה לשלב בין תאורת תקרה ותאורת קיר שחלקה גלויה וחלקה מוסתרת בפרופילים דקורטיביים או בנישות גבס.

חלל המרכזי וחלל האירוח - מומלץ להשתמש בתאורה רכה וחמה, רצוי להשתמש בנורות ליבון והלוגן עם אפשרות לדימר, בכדי שתהיה אופציה לעמעום האורות לצורך צפייה בטלוויזיה או לשינוי אווירה. כמו כן ניתן ליצור אשליה של גובה ע"י מיקום גופי תאורה נסתרים שמאירים לכיוון מעלה, זהו אפקט דרמטי אשר יוצר הרגשה קלה של ריחוף.
כמו כן ניתן להשתמש בתאורה כתחליף לטפטים ותמונות על הקיר ע"י הצבת גופי תאורה לאורך הקיר שייצרו אלומות אור פיסוליות על גבי הקירות. ניתן אף להצמיד גוף תאורה לאחד מהרהיטים בבית כגון מזנון מעניין או שידה שיש ברצוננו להדגיש ובכך ליצור מעין תחושת ריחוף של הרהיט בחלל.

תאורה בחלל המרכזי מתחלקת לכמה תרחישי תאורה שונים ומגוונים, תאורת רקע חלשה בעת צפייה בטלוויזיה, תאורה ממוקדת בפינת הקריאה ויצירת תרחיש נוסף של תאורה המיועדת לפעילות שמתרחשת בסלון, בעוצמות שונות ומשתנות, בהתאם לצורך באזורי האירוח.
מטבח- לב לבו הפועם של הבית, מרכז הפעילות וההתכנסות המשפחתית. מומלץ לבחור בגוף תאורה התלוי מהתקרה שיפיץ אור כללי כגון צמוד תקרה או שקוע תקרה מסוג T5 , שזו המשפחה החדשה של הפלורוסנטים המוכרים לנו מן העבר.

בנוסף יש למקם תאורה בעלת גוון "חם" מעל משטחי העבודה והבישול כך שלא נצל על משטח העבודה בזמן הבישול. חשוב להתייחס לצבע האור, שייצור אווירה מקרבת ונינוחה בין בני הבית, שלא יטשטש גוון המאכלים ולא תהיה לו השפעה על הרגשתנו.
פינת האוכל - היא אחד החללים החשובים בבית הישראלי ובה יש לבחור "את" השחקן הראשי .. מעל שולחן האוכל יש למקם גוף תאורה, היורד מהתקרה למרכז השולחן באופן כזה, שלא יסנוור את פני הסועדים. בנוסף יש למקם גופי תאורה צמודי קיר לחיזוק התאורה בחלל. אם רוצים להעצים את הגוף המרכזי מומלץ להוסיף תאורה היקפית שתדגיש את יופיו. חשוב לשים לב שהנורות לא מחממות את ראשי הסועדים או מסנוורות, בעיקר אם זהו שולחן זכוכית או לק מבריק.


חדרי רחצה- מומלץ לבחור בגוף תאורה צמוד תקרה לתאורה כללית ובנוסף למקם תאורה מעל המראה המרכזית של ספוטים או גופי תאורה שקועים, בכדי שמי שעומד מול המראה יוכל לראות עצמו בבהירות להתאפר ולהתגלח.
חדר ההורים- יש לבחור תאורה כללית כזו שמאירה ושוטפת את החלל, תאורה המאירה את ארון הבגדים ותאורת צד מתכווננת עבור קריאה במיטה. כדאי להתקין דימר לתאורה בחדר השינה בכדי לשנות את האווירה. רצוי לחזק את החלל בתרחישי תאורה נוספים ולייצר אווירה רומנטית במיוחד, כגון תאורת רצפה ובתאורת קיר המייצרת אלומותup down .


חדרי ילדים- מומלץ להשתמש בתאורה כללית מהתקרה, אור שיציף את החדר בחום ובנוסף להאיר את שולחן העבודה ומנורת קריאה לצד המיטה. רצוי לתת תרחישים נוספים ליצירת אווירה רומנטית במיוחד על ידי שימוש בתאורות קיר הנותנות אלומת up down ותאורות רצפה.

מסדרון - רצוי לתת תאורת קיר נמוכה המשמשת כסימון דרך, מומלץ להשתמש בתאורה מסוג LED שהינה חסכונית, בעלת אורך חיים גדול ויכולה להישאר דלוקה לאורך הלילה לטובת דיירי הבית. כמו כן במידה והמסדרון ארוך כדאי בסופו להשתמש בגוף תאורה פיסולי צמוד קיר שיזמין את הצועדים בו.

לפרטים נוספים-איריס דרורי- אדריכלות ועיצוב פנים 0523973318

  • מאמרים
  • יעוץ והנדסת חשמל
  • אודיו-וידאו
  • מסלול יעוץ
  • שאלות ותשובות
  • פרוייקטים
  • ממליצים
עיצוב והקמה EPEL studio